Warsztaty II - Promocja zdrowego stylu życia w praktyce

Warsztaty II

Promocja zdrowego stylu życia w praktyce.

Fitoskładniki w diecie człowieka- korzyści zdrowotne w dobie pandemii.

 

Pandemia COVID-19, wywołana przez wirusa SARS-CoV-2 w chwili obecnej stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, pacjenci powyżej 60 roku życia, pacjenci z chorobami przewlekłymi tj. choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory są narażeni na ciężki, powikłany przebieg COVID-19. W związku z czym pojawia się pytanie w jaki sposób możemy wzmocnić nasz system odpornościowy? Nasz styl życia, w tym dieta oraz aktywność fizyczna mają duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Coraz więcej wyników publikowanych badań klinicznych pokazuje na korzystny wpływ spożycia wybranych substancji pochodzenia roślinnego takich jak na przykład antocyjany na zapalenie oraz przebieg przewlekłych chorób metabolicznych.

Plan warsztatów:

Prezentacja wprowadzająca

Na warsztatach zostaną przedstawione aktualne dane dotyczące wpływu poszczególnych fitoskałdników oraz naszego stylu życia na układ odpornościowy człowieka oraz na procesy zapalne w organizmie. Zostaną przedstawione również rośliny o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym.  Uczestnicy będą mogli również poznać strony oraz bazy danych, dzięki którym będą mogli znaleźć informacje dotyczące zawartości wyżej omawianych substancji w ogólnodostępnych produktach spożywczych.

Część praktyczna

W części praktycznej uczestnicy będą analizować również jadłospisy Pacjentów z wybranymi jednostkami chorobowymi, co pozwoli w sposób praktyczny przyswoić zdobyte informacje.